Zamolčani ustvarjalci

HEINRICH EDUARD VON LANNOY

Lannoyi so kupili Viltuš in postali Mariborčani leta 1808. Pred tem so živeli v Bruslju in pripadajo ugledni plemiški veji državnikov in vojaških voditeljev. Eduard je glasbo, filozofijo, pravo, književnost in matematiko študiral v Gradcu, Bruslju in Parizu
Preberi več

CARNERI – NAJVEČJI MARIBORSKI FILOZOF

Bartolomäus von Carneri se je nepričakovano znova pojavil v mojih branjih, ko sem nedavno listal po avtobiografskih refleksijah enega od zadnjih "Frankfurtovcev" Lea Lowenthala.
Preberi več

HERMAN POTOČNIK NOORDUNG

Vizionar vesoljskih poletov Herman Potočnik Noordung se je sicer rodil v Pulju/Istra, vendar se je njegova mati z otroki kmalu po očetovi smrti preselila v Maribor, ki Hermanna Potočnika dejansko edini veže na Slovenijo.
Preberi več

RUDOLF WAGNER

Le redki vedo, da je posvečen zaslužnemu mariborskemu glasbeniku. Rudolf Wagner se je rodil na Dunaju podjetniku Johannu in Katharini r. Wetchy 30. maja 1851.
Preberi več

MARIBORSKA GLASBENA DRUŽINA SCHÖNHERR

Delavnice južnih železnic so bile prva velika tovarna v Mariboru, vodena na sodoben način, kjer se je tudi delavstvo organiziralo po socialno-demokratskih načelih.
Preberi več

EMIL HOCHREITER

Emil Hochreiter, Novomeščan, sin češkega Nemca - nadgeometra in slovenske matere iz družine davčnega uradnika Taboureta, v kateri je Emil živel do svoje mature leta 1892.
Preberi več

HUGO WOLF

Komponist Hugo Wolf se je rodil v Slovenj Gradcu leta 1860, slovenske korenine njegove družine pa po raziskavah Jožeta Leskovarja izvirajo iz Šentjurja.
Preberi več

ELFIE MAYERHOFER

Med mnogimi pozabljenimi ustvarjalci iz mariborske kulturne zgodovine je tudi Elfie Mayerhofer, ki se je rodila 15. marca 1917. v mariborski učiteljski družini.
Preberi več

Mariborski moški pevski zbor

V času, ko so po Evropi nastajali prvi laični pevski zbori, je bil 29. novembra 1846. tudi v Mariboru ustanovljen Marburger Männergesangverein (MMGV).
Preberi več

ROBERT STOLZ

Z okoli 60 operetami, 100 filmskimi glasbami in preko 2000 pesmimi je eden najplodnejših skladateljev, zagotovo pa med najpopularnejšimi na svetu in premajhen pomen pripisujemo temu, da se je njegova umetniška pot začela v Mariboru.
Preberi več

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3