Robert Stolz v Račah

          Bela dvorana račkega gradu je dober vzgled, kako se da staro grajsko dvorano, potem ko je obnovljena, uporabiti vsestransko, večnamensko, saj je ta dvorana vedno bolj popularna kot poročna dvorana, že nekaj časa pa so v tej prečudoviti zelo akustični dvorani gradu tudi koncerti, ki jih prireja Kulturno umetniško društvo Rače. Tako je bil letos v uvodu 23. občinskega praznovanja (od 11-21. junija) v nabito polni dvorani koncert-glasbeni večer- najlepših arij, kot so zapisali v napovedi te občinske prireditve.
       Vokalni atelje Roberta Stolza združuje vokalne soliste, ki svojo glasbeno poustvarjalnost izražajo z izvajanjem operetnih, opernih in popularnih skladb iz muzikalov iz različnih glasbenih obdobij. Vokalni atelje Roberta Stolza deluje pod umetniškim vodstvom zborovodje Aleša Marčiča, v okviru Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi Maribor.
         Kot že ime vokalne skupine pove, so v prvem delu koncerta predstavili popularne melodije Roberta Stolza (1880-1975). Marsikdo ne ve, da se je glasbena kariera Roberta Stolza začela prav v Mariboru leta 1899, ko je po končani glasbeni akademiji na Dunaju moral najprej, sicer nerad, za dirigenta v nemški provincialni teater v Mariboru.
       Solisti, pevke in pevci so nam ob klavirski spremljavi pianistke Adriane Magdevski tako zapeli popularne melodije, ki se jih starejši še dobro spomnimo, kot na primer Ljubim te iz firma Zauber der Boheme(1937) ali Dvoje src v tričetrtinskem taktu iz istoimenske operete in filma iz leta 1930.
      V drugem delu pa so nas navdušili med drugim z znanimi melodijami kot iz Hofmanovih pripovedk, melodijo iz muzikala My Fair Lady, duetom iz Vesele vdove, s Puccinijem in Bizetovo Carmen.
       Prisotni ljubitelji glasbe so izvajalce bogato nagradili s ploskanjem, saj je takšno srečanje s popularno klasično glasbo že precej neobičajno, še posebej ob občinskem prazniku. Ampak za sladokusce je to pravi glasbeni užitek, zato so ob dolgih aplavzih publike izvajalci dodali še tri skladbe in koncert končali z napitnico iz Traviate in tako še enkrat dokazali, da lahko šest solopevcev nadomesti celoten operni zbor.
Vokalni solisti so bili
Dora Ožvald, Lucija Krašovec in Petra Crnjac- sopran
Barbara Juteršek-mezzosopran
Bogdan Stopar- tenor
in Blaž Stajnko-basbariton .

Tekst in foto: Jan Schaller

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZORJA:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3