»Podarimo knjige«

Letošnji nagrajenci Akcijo »Podarimo knjige« z gosti; foto: Katja Kodba © 2023 Avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani

Akcija Podarimo knjige poudarja dobrodelnost in čezmejno skrb za veselje do branja

     Ljubljana, 16. maja 2023: Avstrijska veleposlanica v Sloveniji, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, msgr. mag. Ivan Olip, sta danes dopoldne v Mestnem muzeju v Ljubljani ob prisotnosti nadškofa in metropolita msgr. Stanislava Zorete, evropske poslanke Ljudmile Novak, poslanca in člana parlamentarne Skupine prijateljstva z Avstrijo Rastislava Vrečka, predstavnice Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Natalije Toplak Koprivnikar, predstavnice Javne agencije za knjigo Vlaste Vičič in predsednika Kluba koroških Slovencev v Ljubljani Janeza Stergarja, sedmim neprofitnim, socialnim in dobrodelnim ustanovam v Sloveniji ter Združenju/Associazione Don Mario Černet (Italija) podarila knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov.

     Namen akcije, ki poteka že 22. leto zapored je tudi bralcem iz ranljivih skupin omogočiti lažji dostop do knjig ob tem pa številne, ne oziraje se na starost in spol, spodbuditi k branju. Danes je bilo v obliki bonov podarjenih okrog 2.200 žanrsko različnih knjig slovenskih in avstrijskih avtoric in avtorjev. Prejemniki so organizacije, dejavne na socialnem, kulturnem, vzgojno- izobraževalnem in karitativnem področju.

      Avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer je pozdravila, da je med tokratnimi dobitniki tudi Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji, ki jo danes zastopa njena nova predsednica Urška Kop, sicer članica Društva Kočevarjev staroselcev iz Občic. Ob tem je veleposlanica poudarila izreden pomen, ki ga ima ohranjanje lastne kulture in jezika še predvsem za ranljive skupine, kot je nemško govoreča skupnost v Sloveniji, za njihov nadaljnji obstoj.

     Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu msgr. Olip je poudaril v nagovoru pomen branja za človeško omiko nasploh. Prejemnikom je zaželel, da bi jim bile knjige v veselje, v poduk in za pomoč pri osebni rasti, a tudi v podporo pri oblikovanju jezikovnega znanja.

      Akcijo »Podarimo knjige« sta omogočila Republika Avstrija –Zvezno ministrstvo za umetnost, kulturo, javno upravo in šport na Dunaju, ki je tudi letos zagotovilo potrebna finančna sredstva, in Mohorjeva družba v Celovcu. V okviru projekta je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih blizu 60.000 izvodov knjig. Prejemniki knjig so nevladne organizacije, ki delujejo na območju Republike Slovenije, a tudi ustanove slovenske narodne skupnosti zunaj meja Slovenije.

    Današnjo prireditev sta glasbeno pospremili Zara Kavčič in Tea Logar, čelistki,  gojenki Dijaškega doma Bežigrad v Ljubljani.

Foto 1: Nagovor avstrijske veleposlanice mag. Elisabeth Ellison-Kramer
Foto 2: Urška Kop, prevzema nagradni bon iz rok predsednika Mohorjeve družbe msgr. Olipa

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3