Predsednica Musarjeva na Dunaju

sprejem z vojaškimi častmi na notranjem delu rezidence Burghof

Dunaj (Avstrija), 24. 4. 2023 (slovensko sporočila za javnost )
     Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je na povabilo zveznega predsednika Republike Avstrije dr. Alexandra Van der Bellna danes na uradnem obisku v Avstriji. V ospredju pogovorov z gostiteljem so bile razmere v regiji in svetu, podnebne spremembe in vojna v Ukrajini. Sogovornika sta posebno pozornost namenila položaju slovenske manjšine v Avstriji, izrazila sta tudi pričakovanje, da bosta državi našli rešitev glede nadzora na notranji schengenski meji še pred poletjem.

      Sosednje države so moja prioriteta,« je ob prihodu poudarila predsednica republike, ki se je z gostiteljem zadržala v pogovoru na štiri oči, zatem pa sta se delegaciji Republike Slovenije in Republike Avstrije sešli še na plenarnem pogovoru pod vodstvom obeh predsednikov.

      Na spletni strani avstrijskega predsednika republike dr. Alexandra Van der Bellna pa je kratko uradno sporočilo o obisku naslednje:
Alexander Van der Bellen je sprejel predsednico Republike Slovenije na njenem inavguracijskem obisku v Avstriji.

        Nova predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je v ponedeljek mudila na inavguracijskem obisku na Dunaju. “V čast mi je, da lahko danes na Dunaju sprejmem prvo slovensko predsednico države,” je poudaril zvezni predsednik Alexander Van der Bellen.
Smo več kot le sosedje, saj si delimo dolgo skupno zgodovino, evropske vrednote, ideale in cilje. Skupaj smo uspešni.

      Alexander Van der Bellen je svojo kolegico sprejel z vojaškimi častmi v Notranjem Burghofu. Nekdanja informacijska pooblaščenka vidi zveznega predsednika Van der Bellna kot političnega vzornika. V času pred obiskom je kot osrednjo točko izpostavila podnebno vprašanje, želela pa je obravnavati tudi pravice slovenske manjšine.

      Nas pa najbolj zanima, kaj in kako so pisali mediji o manjšinah na obeh straneh meje, saj sta predsednika kar precejšen del pogovora namenila manjšinam. Kako je to odmevalo v SLO MEDIJIH:

1.Državna RTVSLO je v osrednjem TV dnevniku ob 19. uri v minutaži 8.30 in dalje poročala o obisku na Dunaju, o manjšinah pa je bilo v tem prispevku objavljeno….glede položaja slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem je Pirc Musarje izpostavila pomen dvojezičnega izobraževanja in reformo dvojezičnega sodstva, da bo dvojezično sodstvo končno na vsem dvojezičnem območju.Van der Bellen pa je ponovil zahteve Avstrije po priznanju nemško govoreče skupnosti v Sloveniji.(konec TV prispevka)

2. Dnevni časopis DELO, Ljubljana, naklada 18.881, o obisku Pirc Musarjeve na Dunaju piše na 2. strani – AKTUALNO obširno na pol strani, večji del prispevka je fotografija. V tekstu izpod peresa Suzane KOS je večji del teksta posvečen vladnemu letalu Falkon. Pircu Musarjeva je namreč za pot iz Ljubljane na Dunaj (384 km) izbrala državni mercedes. Sicer pa bo s Falkonom poletele v kratkem v London.
O samem obisku na Dunaju novinarka citira sporočilo urada predsednice republike(kar pomeni, da novinarka ni bila na Dunaju), v obširnem sestavku pretežno o letalu Falkon pa sploh ni omenjeno, da je večji del pogovorov bil namenjen slovenski manjšini na avstrijskem Koroškem, kar je sicer nenavadno za še vedno »uradni državni medij«.

     Obisku na Dunaju je posvečena še karikatura “Mejni nadzor” na isti strani.

3. Dnevni časopis VEČER, ki izhaja v 15.000 naklade v Mariboru je v torek, 25. aprila na strani 5- PO SVETU objavil tekst STA. O manjšinah v dvostranskih pogovorih pa zapisal…Na tiskovni konferenci sta tudi zagotovila, da si bosta prizadeval za pravice slovenske manjšine v Avstriji. Pomembna tema pogovorov je bila tudi slovenska manjšina v Avstriji. .. seveda je Van der Bellen tudi ponovil željo Dunaja, da bi Slovenija nemško govorečo skupnost v Sloveniji priznala kot manjšino.

4. še tretji dnevni časopis DNEVNIK, izhaja v Ljubljani, naklada 15.000 tiskanih izvodov, je o obisku predsednice republike pisal v torek, 25. aprila na 2. strani, v rubrili NA KRATKO, kjer so med drugim v krajšem poročilu zapisali tudi… Zagotovila sta tudi, da si bosta prizadevala za pravice slovenske manjšine v Avstriji. Pirc-Musarjeva je med drugim omenila reformo dvojezičnih sodišč, ki je pomembna za manjšino. Izpostavila je tudi šolski sistem in ohranitev slovenskega jezika. »Brez jezika si ne moremo predstavljati obstoja manjšine in avstrijski predsednik se je glede tega strinjal z mano«, je dejala.

Povzel Jan Schaller

      Fotografije so s spletne strani Predsednice Republike Slovenije,
fotografije je posnel Tamino Petelinšek/STA

. Ob prihodu na Dunaj, najprej uradni pozdrav
na začetku obiska še obvezen stisk rok za fotografe
Sprehod skozi prostore Burghofa
Pogovor predsednikov na »štiri oči«
Še pogovor z druge strani

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3