Dvojni koncert v Frančiškanski cerkvi

Komorni zbor in orkester iz Oberhachinga med koncertom v Frančiškanski cerkvi

   Tokrat smo se odpravili na dvojni, no pravzaprav na trojni, koncert v Frančiškansko cerkev v Mariboru, domačinom bolj znano kot »rdečo cerkev« imenovano po rdeči opeki. Na prostoru, kjer običajno mašuje duhovnik, so se nam tokratna na dvojnem, pravzaprav trojnem koncertu predstavili glasbeniki iz Oberhachinga, najprej komorni zbor, potem še komorni orkester, vsak samostojno, nastopili pa so tudi skupno orkester in zbor. Tretji del koncerta pa je prispeval komorni zbor Hugo Wolf.

    Komorni zbor Oberhaching sestavljajo ambiciozni in uspešni pevci iz Oberhachinga (predmestje Münchena) in okolice. Poleg velikih oratorijskih nastopov se zbor, ki šteje približno 40 članov, posveča a capella glasbi renesanse, romantike in moderne.

    Zborovodkinja Ricarda Geary je komorni zbor Oberhaching ustanovila leta 2011. Od leta 1999 je vodila že zbor na gimnaziji Oberhaching. Komorni orkester Oberhaching pa je Ricarda Geary ustanovila že leta 2010, od začetka pa ga vodi Gerold Huber starejši.

    Približno 25 članov komornega orkestra, tako profesionalnih glasbenikov kot ambicioznih amaterjev, je z leti razvilo raznolik repertoar v različnih glasbenih slogih od baroka do dunajskega klasicizma in romantike vse do simfoničnega jazza. Pozitivne kritike časopisov Süddeutsche Zeitung in Münchner Merkur (“Glasbeni dragulj”) potrjujejo uspešno delo orkestra.

     Letne koncertne turneje so komorni zbor in komorni orkester popeljale že v Bergamo, Bassano del Grappa, Verono, Cesky Krumlov, Pavio in Merano. No tokrat, v četrtek zvečer so se nam predstavili skupaj s komornim zborom Hugo Wolf kot gostiteljem na pravzaprav trojnem-skupnem koncertu.

     Najprej smo poslušali komorni zbor Oberhaching, začeli so z Ave Marijo, ki jo je napisal Tomaso Ludovico da Vittoria, končali pa z Mozartovima skladbama Sancta Maria in Mater Dei. No z Mozartom je potem nadaljevali še komorni orkester ter glasbeni solisti. Svoj del koncerta pa so končali skupaj zbor in orkester.

    V tretjem delu se nam je predstavil še komorni zbor Hugo Wolf, pod taktirko Aleša Marčiča, ki so nam predstavili nekaj melodij Andreja Makorja, primernih za cerkveni ambient.

    Vrhunec koncerta pa je bil skupni nastop obeh komornih zborov. Slišali smo sicer že znane melodije Huga Wolfa. Skladba Im stillen Friedhof, je v cerkvenih obokih ponovno zazvenela, tokrat spet malo drugače, ob glasbeni spremljavi. Navdušenje številne publike je bilo veliko, zato so nam skupaj zapeli še melodijo “An Irish Blessing”.

Tekst in foto Jan SCHALLER

Komorni zbor Hugo Wolf med koncertom v Frančiškanski cerkvi
Finale, ko sta oba komorna zbora zapela skupaj.

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3