»In Vino Veritas« na Meranovem

Plakat komornega zbora Hugo Wolf, pripravljen za koncert na Meranovem

»In Vino Veritas« na Meranovem
Na letošnjo 200-obletnico Meranovega, ko je pred 200-leti nadvojvoda Janez zaradi ugodne klime takrat kupil to vinogradniško posestvo nad Pekrami in ga iz slabo rodnega vinograda, z zasaditvijo kvalitetnih vinskih sort trte iz območja Rena spremenil v prvovrstno in cenjeno vinogradniško območje, saj so vina iz Meranovega prejelo visoko odličje celo na mednarodnem ocenjevanju vin v Parizu, smo se v Mariboru pričeli pripravljati že pred dvema letoma. Tako je Meranovo, ki ga sedaj kot vzorne vinograde obdeluje Biotehniška fakulteta, v letošnjem letu- ob 200 letnici dobilo še poseben, jubilejni pečat. Najprej s posebno zanimivo vizualno razstavo o življenju nadvojvode Janeza in njegove žene Anne Plohl in zelo zanimive video predstavitve zgodovine teh vinogradov.
Meranovo je tako v tem jubilejnem letu postalo tudi prava turistična atrakcija vinske ceste. In prav zato so v komornem zboru Hugo Wolf že lani pričeli v vajami za koncerte v čast vinu, vinogradnikom in nadvojvodi Janezu. Tako je komorni zbor Hugo Wolf, pod vodstvom zborovodja Aleša Marčiča pripravil letos poseben koncert v čast 200 letnici vinske kulture v Mariboru, v čast nadvojvodi Janezu in njegovi skrbi, da je postala naša dežela tako pomembno in poznano vinorodno območje.
Komorni zbor Hugo Wolf, pod vodstvom zborovodja Aleša Marčiča, ter vokalni solisti Dora Ožvald, Lucija Krašovec (sopran), Barbara Juteršek (mezzosopran), Bogdan Stopar (tenor) in Blaž Stajnko (basbariton) so nas z vinsko-pivskimi skladbami letos razveselili že nekajkrat, pred kratkim tudi s koncertom v Minoritski cerkvi v Mariboru, kjer so prvič, krstno predstavili skladbo In vino veritas, ki jo je skladatelj Andrej Makor napisal prav za to priložnost, ob 200. letnici vinogradov nadvojvode Janeza na Meranovem.
In tako je bil koncert komornega zbora Hugo Wolf na Meranovem v nedeljo, 9. oktobra v zgodnjih popoldanskih urah, čeprav je bil v bistvu ponovitev, nekaj posebnega že zaradi okolja; med gostinskimi mizami, kjer so gosti že pili vino z Meranovega, zaradi bližnje vinske trte in pogleda na lepo urejene vinograde. Ta pravo vzdušje za vinske pesmi.
Že pri prvi pesmi Majol´, Majolčica so vzbudili posebno pozornost poslušalcev, z naslednjo melodijo Le pijmo ga, je bilo vzdušje že na višku in tudi ponovitev In vino veritas je tu na Meranovem zvenela tudi malo drugače, kot da bi božala trse, njegove grozde in kot da je odmev v skladbi bil odmev od bližnjega grozdja. Melodije so druga za drugo zapolnile zunanjo teraso in tudi gostinci so se ustavili, da so prisluhnili. Tako niti ni bilo čudno, ko je ena od strežnega osebja dejala k točilnemu pultu. «Čuj daj še en liter, oni pevci so ga naročili.« Ampak to je bil tekst pesmi.
Sicer pa se je tudi sam koncert komornega zbora Hugo Wolf na Meranovem končal neobičajno, drugače, ne tako resno, kot je to običaj za koncerte, saj so zadnjo pesem »Kolko kapljic tolko let«, zapeli vsi skupaj, pevci in obiskovalci.
Na Štajerskem torej še častimo, spoštujemo tradicijo, naše stare običaje, pesem in druženje, ki nas povezujeta.

Tekst in foto. Jan Schaller

Plakat komornega zbora Hugo Wolf, pripravljen za koncert na Meranovem
Foto. 1. Obnovljena stavba na Meranovem, pod njo pa vinska klet
Foto 2: Video projekcija nadvojvoda Janez ob 200 letnici Meranovega
Foto 3. Med koncertom na Meranovem, kjer obiskovalci lahko poskusijo
vino pridelano v teh vinogradih
Foto 4 Ob koncu smo zapeli vsi skupaj »Kolko kapljic tolko let«,
seveda s polnimi kozarci, kot se za Štajerce spodobi.

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3