Dvojni Hugo Wolf

vsi trije zbori so zapeli skupaj

Komorni zbor Hugo Wolf iz Maribora je skupaj z lokalnim zborom LGV 1848 STIMMIG imel koncert v dvorani Huga Wolfa v kulturnem centru v avstrijski Lipnici/Leibnitz. Torej Hugo Wolf na kvadrat.

    Vzrok koncerta: Člani Kluba starodobnikov iz Lipnice so lani s predsednikom Heimo Aldrianom obiskali Maribor, mesto ob Dravi in tudi kulturno društvo nemško govorečih žensk “Mostovi”. Ko je predsednica društva Veronike Haring predstavila komorni zbor Hugo Wolf, se je že takrat v Mariboru porodila ideja, komorni zbor Hugo Wolf mora nastopiti v dvorani Huga Wolfa v kulturnem centru v štajerski Lipnici.

       Skupni koncert – En večer, trije zbori pod geslom “In Vino Veritas” v kulturnem centru v avstrijski Lipnici/Leibnitz ni bil 1. aprilska šala. Polna kulturna dvorana Huga Wolfa je dokaz, da mnogi Štajerci še vedno radi poslušajo stare glasbene mojstre, dolgi aplavzi pa so potrdili, kako priljubljene so še vedno stare melodije, nekatere stare tudi 90 let.

    Na nepozabnem zborovskem koncertu “In Vino Veritas” v avstrijski Lipnici/Leibnitz so nastopili trije zbori. Najprej so se predstavili vokalni solisti Barbara Juteršek, Eneja Lina Berglez, Bogdan Stopar in Blaž Stajnko, člani vokalnega studia Robert Stolz, Maribor (pod umetniškim vodstvom Aleša Marčiča), ki so nam najprej predstavili nekaj skladb Huga Wolfa. Skladatelj Hugo Wolf se je rodil leta 1860 v Slovenj Gradcu, takrat še Windischgrazu in umrl pri 43 letih na Dunaju. S svojo obsedenostjo z glasbo in velikim talentom je imel velike težave, najprej pri šolanju v Mariboru in potem tudi na dunajskem glasbenem konservatoriju. Trmasto je namreč branil svojo zasvojenosti z glasbo. Danes je Hugo Wolf eden najpomembnejših skladateljev samospevov v Sloveniji in Avstriji in šele ob poslušanju njegove glasbe se zavemo, kako popolne so njegove melodije, ki jih žal preredko slišimo. Sam je sebe okarakteriziral kot umetnika-slikarja , ki riše glasbo in ustvari sliko-melodijo.

      V drugem delu koncerta so se solisti predstavili z melodijami Roberta Stolza. Malo je znano, da se je njegova poklicna dirigentska kariera začela v gledališču v Mariboru in to z veliko zaskrbljenostjo, saj ” šest muzikantov v orkestru-cigani niso poznali glasbenih not, a so bili tako odlični glasbeniki, da so po dvakrat zaigrani partituri odlično odigrali celotno opero “Cigan-baron”.” V soboto zvečer smo tako v Kulturnem centru v Lipnici slišali najbolj znane melodije Roberta Stolza. Dolg aplavz je pokazal, da so te melodije, nekatere stare že 90 let, še vedno zelo priljubljene.

     Po vokalnih solistih se je predstavil Komorni zbor Hugo Wolf pod vodstvom Aleša Marčiča. Približno 25 pevcev si je zadalo nalogo slediti umetniškemu kredu Huga Wolfa in obenem spomniti na dela pogosto pozabljenih skladateljev štajerskega Maribora. Tako smo najprej slišali nekaj pesmi Huga Wolfa, potem nekaj slovenskih pesmi, arijo iz opere Carmen in na koncu skladbo – In Vino Veritas – motiv koncerta, ki jo je za Komorni zbor Hugo Wolf napisal Anton Makor ob praznovanju 200-letnice, ko je nadvojvoda Janez kupil vinograde-posestvo Merano v Pekrah. Oba zbora je delno spremljala Sofia Ticchi na klavirju.

  Tretji zbor tega večera so bili domačini iz Lipnice LGV 1846 STIMMIG pod vodstvom Aiste Krivickaite. Zbor sestavlja 35 mladih in mladih po srcu-pevcev, ki jih združuje veselje do petja. Njihov program so predvsem popularne melodije iz različnih obdobij. Ta večer so se najprej predstavili z izvirno domačo melodijo “Die Sulm und die Weinberg”, nato pa so isto melodijo zapeli še v sodobni priredbi. Sledila je melodija v avstrijskem-štajerskem dialektu “Sunntag am Land” s popularno melodija Uda Jürgensa “Grško vino” pa smo se spet vrnili k temi koncerta “In Vino Veritas”.

    Posebnost tega koncerta je bil zaključek, ko so vsi trije zbori-nastopajoči skupaj zapeli dve pesmi, Fröhliche Fahrt in An Irish Blessing, in ob koncu prejeli zaslužen dolg aplavz poslušalcev.
Ta koncert je ponovno pokazal, kako tesno je Štajerska povezana, tudi na glasbenem področju.

Besedilo in fotografije: Jan Schaller

komorni zbor Hugo Wolf z zborovodjem Alešem Marčičem
pevski zbor LGV 1846 STIMMIG, z zborovodkinjo Aiste Krivickaite
plakat za koncert 1. aprila, ki ni bil prvoaprilska šala
pogled na kulturni center v avstrijski Lipnici z ulice

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3