Božična skrivnost

Drugi del koncerta, ko se je zbor publiki predstavil spodaj pred oltarjem,

             Že drugo leto zapored smo doživeli Božični koncert v skoraj novi župnijski cerkvi sv. Marije, matere Cerkve na Pobrežju. S širitvijo Maribora na desni breg, je nastala tudi nova samostojna župnija na Pobrežju. Magdalenski kaplan prof. Ivan Žličar je tako začel leta 1959 redno maševati in poučevati verouk kar v kapeli na magdalenskem pokopališču. Sedanji, takrat novi župnik Stanislav Praznik pa je že takoj ob prihodu zahteval izgradnjo nove cerkve izven pokopališča, a je sprva naletel na gluha ušesa. Toda 30. junija 1987 so le postavili temeljni kamen nove cerkve na sedanji lokaciji na Pobrežju. Načrte za novo pobreško cerkev je pripravil arhitekt profesor Borut Pečenko, zaradi njegove prerane smrti, pa je izgradnjo po njegovih zamislih nadaljeval arhitekt Ivo Goropevšek. Župnija na Pobrežju od leta 1995 deluje v novi cerkvi, ki takrat še ni bila dokončana v celoti. V preteklem letu so končno dobili tudi prave cerkvene orgle in tako je sedaj cerkev zaradi svoje oblike in akustike primerna tudi za koncerte.

           Prvi del letošnjega božičnega koncerta imenovanega Božična skrivnost je bil posvečena orgelskim delom Cesarja Francka (1822-1890), ki je zapustil veliko čudovite glasbe, največ komornih melodij in veliko orgelskih del. Ob 200 letnici njegovega rojstva, pa je bil spomin nanj žal komaj opazen. Zato je bil prvi del letošnjega božičnega koncerta Komornega zbora Hugo Wolf v celoti namenjen njegovim orgelskim skladbam. Na orglah se nam je predstavil Matej Podstenšek, kot solista Blaž Stanjko (basbariton) in Bogdan Stopar (tenor), v nekaterih od sedmih slišanih skladbah pa je zapel celoten zbor, pod vodstvom zborovodje Aleša Marčiča.

     Orgelski del koncerta je komorni zbor Hugo Wolf končal z Bachovo arijo iz Božičnega oratorija Grosser Herr, ki jo je ob spremljavi orgel zapel Blaž Stajnko.

         Drugi del koncerta, ko se je zbor publiki predstavil spodaj pred oltarjem, pa smo najprej poslušali skladbo Coventry Carol iz 15. stoletja, ukrajinsko skladbo Ščedrik, avtorja M.D. Leontoviča, pa dve španski melodiji A la nanita nana J.R. Gomisa in Vamos pastorcillos, v pripredbi L. Maierhoferja. Sledili sta še dve božični melodiji Sheppardova When A Baby is Born in slovenska Ko so pastirji, avtorja F. Gačnika.

    Solisti in komorni zbor Hugo Wolf pod vodstvom Aleša Marčiča so po dolgem ploskanju ob koncu koncerta dodali še skladbo Angelska pesem, avtorja J. Rutherja, ki sta jo zapeli Dora Ožbald in Petra Crnjac, na klavirju pa ju je spremljal Matej Podstenšek.

Tekst Jan Schaller
Foto Marko Leljak

V letošnjem božičnem koncertu pod naslovom BOŽIČNA SKRIVNOST, ki ga je tudi letos organiziralo Kulturno društvo nemško govorečih žena Mostovi Maribor so poleg »Komornega zbora Hugo Wolf« sodelovali še:
Solisti:
Dora Ožvald, sopran
Eneja Lina Berglez, sopran
Petra Crnjac, sopran
Bogdan Stopar, tenor
Blaž Stajnko, basbariton
Soliste in »Komorni zbor Hugo Wolf« pod vodstvom zborovodja Aleša Marčiča sta spremljala Matej Podstenšek na orglah in Meta Podlesnik Marčič na klavirju.

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3