30 let Društva Kočevarjev- staroselcev

Folklorna skupina Društva Kočevarjev staroselcev

Res samo 30 let ??

 

        Na poti, vožnji na proslavo 30. letnice Društva Kočevarjev- staroselcev v soboto, 5. novembra v Dolenjske toplice, je bilo dovolj časa za razmislek zakaj šele 30 letnica, ko pa so grofje Ortenburški kot novi posestniki okoli leta 1330 poselili neposeljeno gozdnato ozemlje Kočevskega z nemškim življem iz Koroške in južne Tirolske. Na območju 860 km2 je tako nastalo povsem izolirano nemško območje. V začetku 19 stoletja je živelo tam že 28.000 nemških Kočevarjev v 177 vaseh, ki so bili odrezani od sveta in so do danes ohranili svoj jezik srednjeveško Nemščino iz 14. stoletja.-Kočevarščino- Gottscheer Deutsch.

       In da smo med ta pravimi Kočevarji smo že na začetku proslave spoznali, ko nas je pozdravil v pravi kočevarščini Johannes Hans Jaklitsch, dolgoletni predsednik društva, sedaj pa častni predsednik. Resda nismo vsega razumeli, ampak v živo smo lahko spoznali, kako živ in pojoč je še ta jezik.

       »Danes po vseh burjah in nevihtah, ko smo se žal morali boriti bolj za svoje življenje, kot za boljše življenje, živimo ostanki Kočevarjev in njihovi potomci na območja današnjih občin Črnomelj, Dolenjske Toplice, Novo mesto in Semič. V novi, demokratični domovini smo lahko ustanovili celo društvo, katerega 30. letnico praznujejo danes s ponosom,« je dejal predsednik društva Marjan Štangelj in dodal. «Društvo Kočevarjev staroselcev združuje Kočevarje v Sloveniji, ki se leta 1941 niso izselili iz domovine, njihove potomce ter simpatizerje. Društvo je bilo ustanovljeno leta 1992 v Kočevskih Poljanah, danes pa imamo sedež v lastnem kočevarskem centru v Občicah. V sklopu društva, ki šteje danes 100 članov, delujeta pevska in folklorna skupina, v zimskih mesecih, ko je več časa, organiziramo delavnice in tečaje kočevarščine. Na sedežu društva v Občicah imamo tudi muzej, ki ga radi pokažemo obiskovalcem, ki jih zanima kulturna zgodovina in dediščina Kočevarjev. Največ obiskovalcev pa je Kočevarjev, ki so pred, med ali po 2. svetovni vojni zapustili svoja domača ognjišča in se raztepli po vsem svetu.«

      »Društvo krepi občutek identitete, ohranjanje tradicije, jezika in nas vse povezuje, kar kaže tudi danes polna dvorana« je še dodal ob kocu govora predsednik Marjan Štangelj.

       V odsotnosti avstrijske veleposlanice je Karin Hojker prebrala pozdravni govor, v katerem mag. Elisabeth Ellison-Kramer čestita društvu ob jubileju in se vsem članom zahvaljuje za njihov trud in skrb za ohranitev tako posebne kulturne dediščine Kočevarjev. Župan občine Dolenjske toplice Franci Vovk je v nagovoru povedal, kako se je v mladosti srečal s Kočevarji, ko je bilo to še tabu. »Danes smo ponosi, ker nas to bogati, občina spodbuja vaše delovanje tudi tako, da vsako leto priredimo dneve Kočevarske kulture, ki jih izmenično gostijo občine Kočevje, Dolenjske toplice in Semič, kjer živite.

       Še več aplavza poslušalcev pa so prejeli nastopajoči v kulturnem programu, predvsem pevska in folklorna skupina Društva Kočevarjev staroselcev; Tamburaška skupina Kres; Folklorna skupina Izvir, Mešani pevski zbor KUD Dolenjske Toplice, Ljudske pevke Rožce in Vokalna skupina Cantate Domino. Posebnost večera pa so bili nastopajoči iz našega Društvo nemško govorečih žena Mostovi iz Maribora. Sopranistka Eneja Lina Berglez in baritonist Blaž Stajnko sta ob spremljavi Adriane Magdovski zapeli Griegovo: Ich liebe dich, Schubertovo Winterreise in za konec še Mozartovo Nun, liebes Weibchen.

        Po končani proslavi je v predprostoru kulturnega doma v Dolenjskih toplicah sledila še druženje ob pogostitvi, podeželske žene v tej občini so spekle sladke dobrote, občinsko društvo vinogradnikov pa nas je pogostilo s svojimi vini.
In tako se je bilo treba posloviti pozno v noč, saj nas je čakalo še nekaj urno potovanje nazaj v Maribor.

           Tekst in Foto Jan Schaller

Foto 1: Pevski zbor Društva Kočevarjev staroselcev
Foto 2: Nastop sopranistke Eneje Line Berglez in baritonista Blaža Stajnka, ob spremljavi Adriane Magdovski
Foto 3: Ljudske pevke Rožce iz Dolenjskih toplic

Pevski zbor Društva Kočevarjev staroselcev
Nastop sopranistke Eneje Line Berglez in baritonista Blaža Stajnka, ob spremljavi Adriane Magdovski
Foto: Ljudske pevke Rožce iz Dolenjskih toplic

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3