KONCERT 200 LET VINSKE KULTURE V MARIBORU

Koncert v Minoritski cerkvi ob 200 letnici vinske kulture v Mariboru

             »Pr´jatli! Obrodile so trte vince nam sladko«

S tem citatom iz Prešernove Zdravljice, ki je tudi del slovenske himne, je pričela nagovor Veronika Haring ob pričetku koncerta Komornega zbora Hugo Wolf, posvečenega 200 letnici vinske kulture v Mariboru, v Minoritski cerkvi na Lentu, v nedeljo 25. septembra zvečer. Le nekaj deset korakov stran od najstarejše vinske trte na svetu, ki krasi naš mariborski Lent. In naključje ali tudi ne, koncert je bil natanko eno nedeljo pred samo trgatvijo najstarejše trte na Lentu.
Časovni mejnik za mariborsko vinsko kulturo je leto 1822, torej pred 200.leti, ko je nadvojvoda Janez postal lastnik Meranovega in s svojim širokim pogledom na svet izkoristil izjemni potencial tega vinorodno izjemno bogatega predela. Letos mineva tudi 190 let od ustanovitve šole za sadjarstvo in vinogradništvo v Pekrah (1832) in 150 let od nastanka vinogradniško-sadjarske šole pod Kalvarijo v Mariboru (1872). Maribor je tako postal prvi kraj v takratni deželi Štajerski, kjer so vinogradništvo, vinarstvo in vinska trgovina postale pomembne gospodarske dejavnosti, ob izjemnem strokovnem znanju.
Komorni zbor Hugo Wolf, pod vodstvom zborovodja Aleša Marčiča, ter vokalni solisti Dora Ožvald, Lucija Krašovec in Petra Crnjac (sopran), Barbara Juteršek (mezzosopran), Bogdan Stopar (tenor) in Blaž Stajnko (basbariton) so nas razveselili z vinsko-pivskimi skladbami, ki so tako značilne za Maribor in Štajersko.
Posebnost tega koncerta v Minoritski cerkvi je bila krstna izvedba skladbe In vino veritas, ki jo je skladatelj Andrej Makor napisal prav za to priložnost, ob 200. letnici vinogradov nadvojvode Janeza na Meranovem.
In ker so pevci koncert končali ob kozarcu vina, so na enološki dodatek po koncertu povabili tudi vse obiskovalce. Ni minilo veliko časa ob polnih kozarcih, ko so pevci spet zapeli. Iz veselja do petja, do glasbe in dobre kapljice.
Program koncerta:
Priredba Emil Adamič: Majol, majolčica
Priredba Jože Dernikovič: Le pijmo ga, ne glejmo ga
Tone Žuraj: Klopotci
Priredba Andrej Makor: Marička je štimana
Priredba Norbert Rainer: Festliches Trinklied
Priredba Andrej Močnik, besedilo A.M. Slomšek: Vinska trta
Suita Dragutin Križanić-besedilo in glasba: Iz naših vinogradov
Andrej Makor: In vino veritas
Priredba A. Wallner: Trink ich vom Steirischen Wein
Priredba Marko Bajuk: Ena nova zdravica
Priredba G. Erdmann: He, Leutln, hörts mich an
Priredba Emil Adamič: Vipavska
Priredba Andrej Makor: Zvečir se ga napije

Tekst in foto. Jan SCHALLER

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3