Ponovno oživljeni Hutter

Naslovnica knjige o Hutterju

         Za predstavitev knjige -zgodovinskega romana KRUŠNI OČE, ki opisuje biografijo danes kultnega tekstilnega industrialca Josipa Hutterja so si avtor Orlando Uršič, založnik Primož Premzl in Melita Forstnerič Hajnšek, ki je vodila razgovor ob otvoritvi, izbrali na prvi pogled najbolj nenavadno lokacijo, preddverje Muzeja NOB, še posebej ker so bili prisotni Hutterjevi potomci, vsi rojeni v tujini, večina na Nizozemskem in nihče ne zna več besede Slovensko.
          Prva povezava je že bronasti kip predice, ki je nekoč krasil park Hutterjeve tekstilne tovarne v Melju, ki sedaj stoji takoj ob vhodu v muzej in so ga na srečo še pravočasno rešili. Hutterjevi sorodniki pa si želijo, da bi predica v slovenski narodni noši našla svoje mesto na javni površini, da bi bila na ogled vsem, ki pridejo v Maribor, kot spomin na neke dobre čase.
Če smo se od nekaterih spomenikov že poslovili, pa je Hutter s Huttrjevim blokom , njegovo tekstilno tovarno, pobreškim naseljem hiš za zaposlene in nenazadnje s Hutterjevo vilo ob parku še vedno vsakodnevno prisoten, med nami, v spominu Maribor kot nek sinonim za mesto Maribor, čeprav nima nobenega spomenika.
           »Zgodba romana se dogaja v času druge svetovne vojne in nekaj let po njej, ko so številni izgubili svoje imetje, tudi družinske člane, predvsem pa je ta burni čas prekrižal številne načrte, jim odvzel njihove sanje, hotenja in možnosti,« pojasni v uvodu predstavitve knjige avtor Orlando Uršič.
      Kot mlajša generacija se je moral avtor knjige poglobiti in zakopati v zapisano, veliko so mu pomenili tudi osebni pogovori s sorodniki, ki so mu odstrli sive lise med preštudirano dokumentacijo. »O mariborskih Nemcih in tudi o Josipu Hutterju je bilo sicer že veliko zapisanega, a zdaj je pred nami prvi roman, ki v osnovi opisuje literarno tragično usodo družine Hutter, opisuje pa tudi druge mariborske Nemce, ki niso bili vsi nacisti,« pove v pogovoru avtor knjige Orlando Uršič, ki še doda, da je imel Maribor na eni in drugi strani številne izjemne ljudi, ki jih je hotel v tem romanu iztrgati iz pozabe. Nosilni motiv romana Krušni oče je pravzaprav simbolična rehabilitacija vseh, ki se jim v vojni in po vojni zgodi vse opisano v knjigi, tudi po krivici.
       In sledilo je presenečenje mladega avtorja, ki je skozi pripravo knjige spoznal vse krivice, ki jih je doživela družina Hutter po drugi svetovni vojni in je prisotne sorodnike prosil odpuščanje za vse napake, ki jih žal ni mogoče popraviti. »Lahko pa z pričanjem, knjigami odstremo tisti del Maribora, ko so bili vsi mariborski Nemci potisnjeni na stran, v pozabo in prekletstvo, čeprav niso bili vsi nacisti in jim nismo znali podati roke, raje smo jih izgnali.«
        Knjigo KRUŠNI OČE v slovenskem jeziku lahko kupite pri Umetniškem kabinetu Primož Premzl, v Slovenski ulici 8 v Mariboru, po ceni 24,90 €. Založnik Premzl pa ponuja še tudi eno prvih knjig o Hutterju »Josip Hutter in bivalna kultura« avtorice dr. Jerneje Ferlež po ceni 18,90 € vendar žal le še v angleškem jeziku.

Foto2. Posvetilo avtorja in družine Hutter

Foto3. Družina Hutter ob predstavitvi knjige v Mariboru

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3