Muzej najstarejše trte na Lentu

Muzej Stare trge na Lentu, na cesti proti Vojašniškemu trgu

Muzej na Lentu predstavlja zgodovino vinogradništva in Stare trte 

                  Maribor je odslej bogatejši še za en muzej, Muzej najstarejše trte na svetu. V starem mestnem jedru, na Lentu, so namreč uredili staro propadajočo stavbo iz 17. stoletja, ki je služila nekoč kot ledenica- skladišče za led gostincem. Zanemarjena stavba je bila obnovljena v sklopu evropskih sredstev, v projektu širše ureditve Vojašniškega trga na Lentu.
Po prvotnih idejah iz leta 2007 o muzeju v nekdanjem skladišču ledu-poletni naravni hladilnici bi naj bil to Vinogradniški muzej, in bi naj bilo v središču vinogradništvo in vinarska tradicija Maribora z okolico.
           V muzeju, ki je po nekaj prestavitvah otvoritve končno le odprl svoja vrata, si lahko ogledamo razstavo o najstarejši trti na svetu v kontekstu urbanega razvoja Lenta in Maribora kot vinogradniškega središča Štajerske.
               “ V muzeju je tako sedaj na enem mestu zbrano gradivo, ki govori o izjemni starosti stare trte, o razvoju življenja in živahne obrtniške dejavnosti Maribora kot vinogradniškega središča regije,” je dejal Oskar Habjanič iz Pokrajinskega muzeja Maribor, pod okriljem katerega bo novi muzej deloval. Hkrati pa se bo muzej vsebinsko in zgodovinsko navezoval na bližnjo Hišo stare trte. V obeh hišah se bosta srečevala preteklost in prihodnost predvsem v digitalni obliki.
     Vsebinsko je razstava razdeljena na šest tematskih sklopov:
• Maribor, vinogradniško središče Štajerske,
• Življenje na Lentu nekoč,
• Najstarejša trta – Modra kavčina, žametovka
• Nadvojvoda Janez in vinogradništvo na Štajerskem,
• Upodobitve posameznih vrst trte, bratov Kreuzer iz leta
• Dediščina najstarejše trte na svetu.

           V kletnih prostorih muzeja so razstavljene zelo znane risbe vinskih sort, ki sta jih ročno narisala brata Konrad in Vinzenz Kreutzer na podlagi popisa vinskih sort na Štajerskem, ki ga je pripravil botanik Franz Trummer iz Gradca.
V tehniki gvaša sta narisala v naravnih barvah okoli 180 štajerskih vinskih sort-značilni grozd in tipični list. Originale risb so leta 1872 podarili na novoustanovljeni Štajerski deželni sadjarski vinogradniški šoli v Mariboru, pod Kalvarijo.
Muzej bo odprt od torka do sobote med 11.in 18. uro, v nedeljo in ob praznikih pa med 11. in 16. uro. Vstopnina je 8 € po osebi, v ceno pa je vključena tudi ena pokušina vina v kleti muzeja.
Tekst in foto Jan Schaller

Foto 2.,3. Razstava gvašev različnih sort grozdja bratov Konrad in Vinzenz Kreutzer v kletnih prostorih

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3