3. del: Uvoz 18.000 Nemcev takoj po vojni

       Dr. Mitja Ferenc v tekstu » »Nemci«  v popisu prebivalstva po II. svetovni vojni,  v zborniku  »Nemci« na Slovenskem  (1918-1955) na strani  55 (Deutsch) oz.  strani 99  v slovenskem delu  zapiše:   »Po podatkih iz nemških virov naj bi bilo v začetku 1950. leta v Jugoslaviji med  12-18.000 nemških civilnih delavcev….del teh  Nemcev je  ob popisu 1948 prebival tudi v Sloveniji. Zato število  2406 pripadnikov avstrijske in nemške narodnosti  zagotovo ne more pomeniti število preostalih pripadnikov  nemške narodne manjšine  iz časa pred vojno.«

Zanimiva teza, z nekaj političnimi luknjami, ker: 

 1. Kako je teh 18.000 Nemcev prišlo v Jugoslavijo oz. Slovenijo po končani drugi svetovni vojni, če pa so bile železniške proge zbombardirane, železniška infrastruktura porušena, ceste  pa neprevozne. Kje so dobili toliko avtobusov ali pa kamionov, da so jih pripeljali k nam.  Kje so spali, saj po koncu vojne ni bilo dovolj prostora za bivanje niti za živelj, ki je prej živel na tem ozemlju. Kdo jih je prehranjeval, če pa niti domačini niso dobili hrano na živilske 
 2. In kateri Nemec bi bil tako nor, da bi šel v levje žrelo, če pa so bili vsi Nemci načeloma sovražniki in jih je bilo potrebno takoj pobit ali nagnat, brez milosti, brez vprašanja. Ker tudi tiste Nemce, ki so delali za partizane so v nasprotju s sklepi AVNOJ obsodili, jim odvzeli vse premoženje. Kdo bi si torej upal v tak medvedji brlog ?
 3. In kako so se potem ti Nemci pogovarjali, če pa je bil vsak pogovor v nemščini prepovedan in so UDBAŠI  take sumljive »švabe«  morali takoj aretirati.
 4. In malce čudno je če je po  uradnih  Statističnih podatkih  »Priseljeni v Slovenijo po letih priselitve«, med leti 1948-1952 prišlo v Slovenijo samo  82 Avstrijcev in  62 Nemcev,  medtem pa je  pri popisu 1953 je bilo v Sloveniji tudi  uradno 1.906  Avstrijcev oz. Nemcev. In dalje, ko se je po statističnih podatkih od  leta 1971-80  priselilo v Slovenijo kar 2922 Nemcev in Avstrijcev, pri statistiki pa je  ob popisu 1981v Sloveniji samo 455 Avstrijcev in Nemcev,  priseljenih pa je bilo tudi uradno  6-7 x  več. Tu matematika pač ne štima.
 5. Več o priseljenih tujcih v Sloveniji po posameznih obdobjih v  tabeli zgoraj 
 6. Odločiti se bo treba ali spadajo v kategorijo »priseljenci« tudi »Zdomci«, ki delajo v Avstriji in Nemčiji že pripadniki nemške manjšine, ker potem jih je treba prišteti k stalno bivajočim Nemcem v Sloveniji. Ali pa so »zdomci« po uradni definiciji zdomci- s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki delajo v tujini in tudi  njihovi družinski člani živijo prav tako v tujini«(uradna definicija)  Po drugi strani pa v popisu piše pojasnilo » v prebivalstvo države štejejo samo tiste osebe, ki dejansko prebivajo na njenem ozemlju.«, kar seveda zdomci niso, saj so tuji rezidenti.
 7. Še en citat dr. Mitje Ferenca na isti strani »»To trditev  potrjujejo tudi podatki popisa leta  1953, po kateri sta bili  kar dve tretjini Nemcev rojeni v tujini, le nekaj manj kot četrtina je bila rojena  na območju Slovenije«
 8. Res je, da je bilo tistih 2.406  ob popisu 1948 Nemcev oz. Avstrijcev in da so imeli nemške priimke in so bili rojeni v krajih z nemškim imenom. Kajti do 1918 so imeli vsi slovenski kraji nemška imena in vse osebe  v dokumentih  nemške priimke. Leta 1948, ob popisu, je bila vsa ta  populacija stara 30 in več let,  kar predstavlja več kot dve tretjini prebivalcev. Čista matematika.  In slovenski kraji so imeli do leta 1918 seveda nemška imena. Le četrtina prebivalcev, torej 353.862 oseb  je bilo rojenih potem, ko je nastala Slovenija, saj so v Avstro-Ogrski bile na tem ozemlju tri dežele Štajerska, Kranjska in Koroška.
 9. Malo nerodno je že, če pomislimo, da je v javnih objavah pri Borisu Kidriču zapisano Boris  Kidrič, slovenski komunist, partizan, politik, prvoborec, in narodni heroj , rojen 10. aprila 1912 Dunaj, Avstro-Ogrska , kar po razlagi dr. Mitje Ferenca pomeni da je bil Boris Kidrič  Altöstereicher, torej Staroavstrijec, saj je bil rojen na Dunaju v času Avstro-Ogrske. In ni bil edini, ki se je »rodil v tujini«, izven Slovenije, ko Slovenije še sploh ni bilo. Avstro-Ogrska  je bila namreč  takratna domovina in takrat sta bili univerzi  le v Gradcu in na Dunaju, kjer je živel in delal tudi  intelektualni del Slovenstva.In kdo so bili ti »18.000 Nemcev, prišlekov« v resnici.Bo treba počakat do naslednjega nadaljevanja

  Jan Schaller

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3