Obisk zgodovinskega Graza/Gradca, glavnega mesta avstrijske Štajerske

: Pred mestno hišo v Gradcu, ko nam je Dr. Ehrenfried Machalka razlagal zgodovino mestne hiše.

Ime GRAZ/Gradec: V 6. stoletju, v času Karantanije, je bil na mestnem hribu zgrajen grad. Nemško ime Graz torej izvira iz slovenske besede “gradec”, kar prevedeno v nemščino pomeni “mali grad”.

    Da bi primerno končali šolsko leto našega tečaja nemščine, smo se letos odločili, da obiščemo zgodovinsko središče Gradca. Ker smo želeli strokovno voden ogled zgodovinskega dela štajerske prestolnice, izbrani dan ekskurzije morda ni bil najprimernejši, zato so se ekskurzije žal udeležili le nekateri tečajniki, a ti so bili z vodenim ogledom zgodovinskega Gradca zelo zadovoljna.

     V četrtek, 18. junija, smo se že zjutraj z vlakom odpeljali v avstrijski Gradec, nato pa s tramvajem do Hauptplatza/Glavnega trga, kjer smo se srečali z našim vodnikom dr. Ehrenfriedom Machalko, nam že znanega avtorja nemške knjige Družinske zgodbe iz Ptuja. Vodil nas je skozi zgodovino mesta Gradec.
Za tiste, ki so zamudili izlet, nekaj povzetkov posameznih znamenitosti iz zgodovine mesta Gradec.

    Že sama beseda Hauptplatz (Glavni trg) pove, da gre za središče mesta, kjer je običajno stara mestna hiša. Mestna hiša/Rathaus v Gradcu je uradna rezidenca graške županje, mestne uprave Gradca in delno tudi mestne uprave. Vendar pa to ni najvišji urad v Gradcu. V sosednji stavbi na Herrengasse 16 je namreč sedež deželnega parlamenta avstrijske zvezne dežele Štajerske.

    Prva mestna hiša v Gradcu je bila zgrajena že leta 1450 in je bila znana kot “Alte Kanzlei/stari urad”. Stavba je kmalu postala premajhna, zato so leta 1550 zgradili novo mestno hišo v renesančnem slogu na sedanji lokaciji. V tistem času je imela tam sedež tudi mestna straža, v tretjem nadstropju pa je bil zapor brez rešetk. Leta 1803 so mestno hišo porušili in jo nadomestili z novim, takrat modernim klasicističnim rotovžem. A tudi ta stavba je bila kar nekajkrat razširjena in tudi preurejena. Julija 1966 so se prebivalci Gradca na referendumu odločili proti načrtovani modernizaciji mestne hiše.

      Sedanja podoba tipične stare nemške mestne hiše je iz časa dograditev v letih 1889 in 1893. Figure na pročelju prikazujejo pomembne habsburške cesarje, leta 2001 pa so na svoje prvotno mesto postavili štiri ženske muze “Umetnost”, “Znanost”, “Trgovina” in “Obrt” .

     Za prebivalce Gradca in Štajerske pa je na Glavnem trgu pomembnejši bližnji spomenik. To je vodnjak poklon – spomin avstrijskemu nadvojvodi Janezu, eni najpomembnejših osebnosti Gradca in celotne Štajerske.

    Vodnjak nadvojvodi Janezu je bil postavljen med leti 1878 in 1880. Nadvojvoda Janez je bil član vladajoče habsburške dinastije in je imel v času svojega življenja med leti 1782 in 1859 velik vpliv na Štajerskem, tudi na Spodnjem Štajerskem, ter je pustil neizbrisen pečat pri razvoju kmetijstva, industrializaciji z gradnjo južne železnice, pri izobraževanju in kulturi na Štajerskem.

     Glavni kip prikazuje nadvojvodo Janeza v civilni obleki in ne uniformi habsburške dinastije, kar odraža njegovo prizemljeno naravo kljub članstvu v kraljevi družini. Njegov pogled je usmerjen proti Schlossbergu, kar simbolizira njegov pogled v prihodnost. Glavni kip obkrožajo štiri alegorične ženske figure, ki predstavljajo štiri najpomembnejše štajerske reke: Anižo, Muro, Dravo in Savinjo. Te ženske figure simbolizirajo nadvojvodova prizadevanja za izkoriščanje potenciala teh voda za namakanje in v druge kmetijske namene.

     Naš zgodovinski ogled mesta Gradec se je nadaljeval z vožnjo z žičnico na znameniti Schlossberg, mestni hrib v središču mesta. Graška vzpenjača »Schloßbergbahn« vozi na Schlossberg že od leta 1894 in tako precej skrajša čas, potreben za vzpon na vrh. Prva dva vagona, ki sta bila v uporabi od leta 1894 do leta 1960, sta imela po 16 sedežev in 16 stojišč. Do 3. septembra 1899 je železnico poganjala stalna parna lokomotiva. Posodobitev z drugo generacijo žičnice je potekalo od 3. oktobra 1960 do 9. junija 1961, sedaj vozi tretja generacija, ki so jo poleti 2004 posodobili z najnovejšo tehniko.

      Nekdanji grad na graškem grajskem hribu je bil ena najpomembnejših utrdb na Štajerskem in glavna utrdba mesta Gradca. Sprva je bil grad na Schloßbergu sedež deželnega kneza, pozneje pa njegovo zatočišče v primeru napadov. Zgodovina gradu sega celo v 12. stoletje. Francozi pa so celoten grad porušili na prelomu leta 1809/10. Danes na nekdanji grad spominjata le še zvonik in stolp z uro.

Stara univerza
     Univerza je bila v Gradcu ustanovljena 1. januarja 1585, stavba stare univerze v zgodovinskem središču Gradca pa je bila zgrajena v času med 1607 in 1609, ko so jezuiti oblikovali intelektualno, versko in kulturno življenje Gradca. Ti so dali mestnemu središču Gradca intelektualni pečat in prevladovali v visokošolskem izobraževanju v Evropi vse do njihove razpustitve leta 1773. Po razpustitvi jezuitskega reda leta 1773 je univerzo prevzela država.

     Z adaptacijo stavbe stare univerze v Gradcu je bil revitaliziran zgodovinsko dragocen objekta. Na odlični lokaciji v središču mesta ponuja danes stavba več kot 1000 m² prireditvenega prostora in prostor za do 600 gostov.

Mestni grad
   Od nekdanjega graškega gradu v samem mestu ni ostalo veliko, ostanek predstavljajo predvsem srednjeveška mestna vrata, ki pa niso posebej omembe vredna. Mestna vrata so bila zgrajena v prvi polovici 14. stoletja. Svoje ime in splošno uporabo pa so dobila šele pozneje. Takrat, okoli leta 1350, to namreč niso bila grajska vrata, temveč trgovska pot za vstop v mesto.. Takrat je obzidje obdajalo le majhno mestno središče, med parkom in Muro, ki je takrat štelo le 2000 prebivalcev, večinoma trgovce in obrtnike.

Operna hiša
    Opera v Gradcu je gledališka stavba v neobaročnem slogu, na obrobju nekdanjega središča, danes bolj znano kot osrednja prometnica Opernring. Stavba opere je bila zgrajena leta 1899 po načrtih dunajskega arhitekta in je za Dunajsko državno opero druga največja operna hiša v Avstriji. Opera, okrašena v baročnem in rokokojskem slogu, lahko ponudi glasbene užitke s 1400 sedeži v dvorani.

    Ko je močno sonce postalo premočno tudi za nas, smo se skozi senčni park sprehodili po Herrengasse/Gosposki ulici nazaj na Hauptplatz/Glavni trg. Vmes smo se nekateri okrepčali še s sladoledom. Ustavili pa smo se še pred stavbo GRAWE, kjer je na pročelju vgrajena spominska plošča nadvojvodi Janezu, ki je leta 1828 ustanovil vzajemno zavarovalnico Grazer Wechselseitige Versicherungsanstalt kot “k. k. privilegierte innerösterreichischen Brandschaden-Versicherungs-Anstalt für Steiermark, Kärnten und Krain”

   In po stari tradiciji smo se na Glavnem trgu odpravili do stojnice s klobasami »Wurstelstand«, saj smo si zaslužili okrepčilo- pijačo in hrano – hrenovko ali kranjsko, seveda z gorčico in hrenom ter žemljico – kajzerco.

    Tako je bil popoldanski povratek z vlakom nazaj v Maribor nekoliko lažji in prijetnejši.

Besedilo in fotografije: Jan Schaller

Spomenik – vodnjak nadvojvode Janeza s štirimi alegoričnimi ženskimi figurami
: Grad na Schlossbergu v Gradcu, bakrorez Matthäusa Meriana, objavljen leta 1679
Spominska fotografija pred znamenitim urnim stolpom na Schlossbergu
Pogled na stari del središče Gradca
Na pročelju stavbe GRAWE je spominska plošča ustanovitelju nadvojvodi Janezu
In za konec našega potepanja pri stojnici s klobasami na Glavnem trgu v Gradcu

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3